Despre alimentele pe care le consumam in fiecare zi.

29.04.2014 00:00

Despre alimentele pe care le consumam in fiecare zi.

Aditivii alimentari (E-urile) sunt substanţe care sunt utilizate la prepararea unor produse în scopul ameliorării calitătii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

În istoria alimentară a diferitelor civilizaţii nu regăsim E-urile. Acestea sunt o “inventie” destul de recenta (sec. XX)

Definiţia redată mai sus este putin… ambigua… şi plină de omisiuni! :((
Ce fel de substanţe – naturale sau de sinteză? 
De ce să ameliorezi calitatea? Care calitate – organoleptică sau nutritivă? 
Ce este tehnologia avansata? 
Au sau nu reactii adverse (aditivii)? 
Daca au sau daca nu………de ce sunt utilizati?
Majoritatea aditivilor alimentari au o istorie şi o existenţa identica: când se lansează pe piată se spune că nu sunt nocive şi legea apare numaidecat . 
După câţiva ani se demonstrează că sunt nocive şi iarasi noua lege apare numaidecat.
Din cauza faptului ca ne lipseste cu desavarsire “cultura alimentara”, producătorii ni le oferă iar castigul este undeva la 20-30 mld. $ anual 
Si din pacate doar alimentele pot fi administrate timp îndelungat si…… în mod repetat. Toate celelalte substanţe, nonalimente, adică aditivii alimentari, medicamentele de sinteza chimica şi naturale nu pot fi administrate timp îndelungat, în mod repetat, caci sunt puse sub incidenţa “axiomei biologice” şi în cele din urmă produc diferite perturbari in organismul uman.
Utilizarea intentionata a aditivilor suspecti sau interzisi este o problemă de atitudine morala si implicit o problema de constiinta civica.
Aditivii alimentari nu au fost niciodată ceruti de populaţie.
Parerea mea este urmatoarea:
Daca nu inlocuim apa cu alte bauturi, si produsele traditionale cu produse obtinute prin procesare tehnologica avansata si le consumam ocazional nu o sa ne automumificam dupa moarte 

Noi cumparam…..noi alegem ce cumparam! Daca le refuzam, pana la urma nu vor mai fi produse! 

„Nimic nu este mai periculos decât a administra o substanta timp îndelungat, în mod repetat”.( un principiu stravechi al medicinei)

Blog

Intoleranța la lactoză

21.09.2015 16:24
                                                             Intoleranța la lactoză   (..şi laptele de capră îl ai cu îndestulare, pentru...

Alergia la gluten

04.02.2015 19:07
              De foarte mult timp, graul este cunoscut ca fiind "painea cea de toate zilele", insa acest aliment poate cauza probleme grave persoanelor care sufera de intoleranta la gluten, afectiune cunoscuta si sub denumirea de...

Alimentatie disociata prin religie?Alimentatia Kosher

08.01.2015 12:49
Alimentatie disociata prin religie?.Alimentatia Kosher  ”Cine este înțelept? Cel care învață de la orice om. Cine este puternic? Cel care își stăpânește instinctele. Cine este bogat? Cel care este mulțumit cu ceea ce are. Cine este onorat? Cel care își onorează semenii.” (Ben Zoma) Legile...

Painea si amelioratorii

19.11.2014 15:15
                                                              Amelioratorii sunt substante care, folosite in cantitate mica, conduc la...

Painea, aliment de baza?

11.11.2014 15:56
  "Am auzit cartirea fiilor lui Israel. Spune-le dar:  Seara carne veti manca, iar dimineata va veti satura de paine, si veti cunoaste ca Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".   (Iesirea 16:6).   Conform legii, prin paine  se intelege „produsul obtinut prin coacerea totala sau...

Strugurii, vinul si voia buna

01.10.2014 08:30
  Strugurii au un rol important, in alimentatie, datorita continutului in glucide, acizi, substante odorante si altele. Numeroase cercetari realizate in ultimul deceniu pe plan mondial atesta faptul ca un consumator moderat si regulat de vin influenteaza starea de sanatate a consumatorului de...

Dependenta de cafea?...

26.09.2014 12:57
Cofeina este un alcaloid capabil sa inhibe actiunea bacteriilor si a ciupercilor si cauzeaza sterilitate anumitor insecte,.... scazand numarul acestora. In plus, cofeina patrunde in sol si inhiba cresterea buruienilor, ceea ce poate duce la distrugerea plantelor respective. Plantele ce detin...

....cu glazura de ciocolata

17.09.2014 20:10
    Dupa cum stim cu totii, ciocolata este obtinuta din cacao, iar cacao este un produs natural care contine peste 600 de compusi chimici diferiti.  Cantitatea de cacao din ciocolata variaza de la 7% la 35% în ciocolata cu lapte la 30% la 80% în ciocolata neagra. Momentan nu exista...

Oare de ce aluatul nu are gust de paine coapta si de ce carnea fiarta are gust diferit de carnea prajita?

04.09.2014 18:17
Brunificarea nonenzimatica.doc (205824)

Sucuri din fructe si bauturi racoritoare

12.08.2014 14:54
  Bauturile din fructe (nonalcoolice) sunt bogate in vitamine, au efect racoritor si reconfortant. Data fiind importanta lor pentru nutritie si in lupta contra alcoolismului, in toate tarile productia si consumul lor s-a dezvoltat foarte mult. Prepararea acestor bauturi este simpla si ieftina....
1 | 2 | 3 >>

Blog

Alimentele imbogatite

07.08.2014 08:30
  Alimentele imbogatite   Ce reprezinta aditionarea ( imbogatirea, fortifierea ) alimentelor? A nu se confunda cu aditivarea! *Adaugarea de nutrienti la alimentele din care unele ingrediente lipsesc sau sunt in cantitate insuficienta. Se aplica alimentelor de larg consum, cum sunt...

Iaurturile. Produse lactate fermentate

29.07.2014 06:42
    *Iaurtul, produs obtinut prin coagularea si acidifierea laptelui sub actiunea unor fermenti speciali:Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus; actualmente este imbogatit frecvent cu alti fermenti, ca Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus biphidus, care intaresc si...

Alimentele contemporane. Raspunsuri la intrebari frecvente.

22.07.2014 17:06
  Ce este siguranta alimentara? Siguranta alimentara consta in respectarea normelor igienico-sanitare in procesul de productie si are in vedere "garantarea sanatatii populatiei prin consumul de alimente sigure din punct de vedere sanitar, sub raportul salubritatii, prospetimii si al valorii...

Gustul acru al alimentelor

12.07.2014 09:03
  Gustul „ACRU” este una dintre cele patru senzatii gustative, alaturi de sarat, amar si dulce, fiind perceput de senzorii nervosi aflati la radacina limbii. Comisia Codex Alimentarius din cadrul Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (Food and Agriculture Organisation) si Organizatiei...

Gustul dulce al alimentelor...si buna dispozitie :)

30.06.2014 16:06
    Indulcitorii sunt substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor. Acestia pot fi naturali sau de sinteza *Sunt substante numite edulcoranti, capabile sa creeze senzatia de dulce atunci cand vin in contact cu papilele gustative prezente...

Antioxidantii… protectie pentru aliment si organism?

23.06.2014 00:21
    Antioxidantii sunt substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii ( rancezirea, modificarea gustului, culorii, mirosului s.a.m.d). Dupa natura lor antioxidantii pot fi naturali sau de  sinteza.        ...

De ce este necesara conservarea alimentelor?

16.06.2014 06:51
  *“Compusi destinati sa previna alterarile bacteriene.Impiedica cresterea bacteriilor, mucegaiurilor si a drojdiilor.” (Enciclopedia alimentelor, Editura ALL , trad. Doina Lascu)* Standardele generale pentru aditivi alimentari (General Standard for Food Additives/GFSA) valabile pe plan...

Aromele alimentelor combinatii ale naturii?

09.06.2014 11:13
Aroma unui produs alimentar se defineste ca suma acelor caracteristici ale unui produs alimentar care sunt percepute de simturile de gust si miros prin receptorii respectivi, stimulii fiind transformati in „senzatii” de catre sistemul nervos. Aroma este legata organic de produsul alimentar in...

Culoarea alimentelor.......o contributie la placerea de a manca

03.06.2014 07:51
Culoarea alimentelor.... o contributie la placerea de a manca :)     In anul 1970 Uniunea Europeana a decis ca fiecare aditiv alimentar  autorizat sa fie mentionat pe etichetele  sau ambalajele produselor alimentare, prin binecunoscutul cod...

Vitaminele si alimentatia

27.05.2014 07:55
Dedic acest articol bunului meu  prieten Calin :)       „Sunt considerate micronutrienti pentru ca organismul are nevoie de ele in cantitati relativ mici, in comparatie cu nutrienti cum sunt carbohidratii, proteinele, grasimile si...
<< 1 | 2 | 3 >>