O altfel de abordare a elementelor nutritive.

01.05.2014 00:00

O altfel de abordare a elementelor nutritive.

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca elementele nutritive si vitaminele sunt una si acelasi lucru……sau sunt suprapuse perfect. Dar nu este asa.
Cate elemente nutritive principale exista?
Exista 6 elemente nutritive semnificative!
1.Glucidele sau zaharurile (sau carbohidrati…termen utilizat incorect pentru ca de exemplu si acidul fumaric are “structura unui carbohidrat sau hidrat de carbon” si nu este o substanta zaharata).
2.Proteinele (formate din aminoacizi)
3.Grasimile (sau lipidele)
4.Elementele minerale
5.Vitaminele
6. Apa.
Fara acesti nutrienti functionarea organelor nu este posibila, nu se realizeaza prelucrarea hranei, nu are loc multiplicarea celulara……si nu am exista!
Ca organismul sa poata utiliza acesti nutrienti, inainte de toate le “descompune”.
Digestia alimentelor este o continua “descompunere chimica” a substantelor care patrund in organism prin orificiul bucal (gura).
Cu ajutorul sistemului enzimatic (cu care suntem inzestrati) substantele sunt fractionate in substante mai simple d.p.d.v. chimic…..si bineinteles structural, si astfel pot in cele din urma sa fie absorbite de tractul digestiv si conduse in circuitul sanguin.

Oare este necesar ca inainte de toate sa ne cunoastem sistemul digestiv?
Eu zic ca DA!!!

Numai in momentul in care vom sti “CATE CEVA” despre tractul digestiv vom sti cum?, unde?, cand?...... nutrientii ne asigura existenta.

1. Gura si esofagul
Digestia ia “START” la nivelul bucal , prin maruntirea alimentelor si imbibarea acestora cu saliva.
Enzimele existente in saliva (amilaza sau ptialina) incepe din acest moment sa descompuna substantele amidonoase.
Patrunderea “bolului alimentar” in esofag este asigurata de “peristaltism” (miscari ritmice de contractare si relaxare) nu a noastra ci a musculaturii peretilor esofagului  .

2.Stomacelul 
Are rolul de “dezintegrare” a alimentelor cu ajutorul acidului clorhidric produs de catre celulele peretilor acestuia (a stomacului).
Tot la acest nivel (adica in stomac) carnea si alte substante proteice sunt digerate cu ajutorul enzimei pepsina…care nu ar fi gata de ” atac” fara mediul puternic acid creat de catre acidul clorhidric. 
Prezenta este si enzima numita ”renina” care asigura coagularea laptelui.

3.Intestinul subtire
Aici are loc “desavarsirea digestiei” cu ajutorul mediului alcalin (dat de secretia biliara si se sucurile pancreatice).Fara acest mediu alcalin din intestinul subtire desavarsirea digestiei nu ar fi posibila.

4.Intestinul gros (colonul)
Principala functie a acestui segment al tractului digestiv este de “stocare si deshidratare a materialului  .
Adica: apa este absorbita pana ce “materialul” capata o consistenta potrivita….proces care dureaza in mod normal 15 h.(cateodata mai mult si din pacate cateodata al naibii de putin ).
Tot aici exista si o “impresionanta colectie de microorganisme” (si din cele bune!  ). fara de care nu se poate…..

5.Ficatul
Am ajuns in “uzina chimica” a organismului nostru.
Aici sunt distruse “moleculele toxice”, sunt modificate structurile si compozitiile chimice, sunt prelucrate sistemele enzimatice,vitamina A ,colesterolul, substantele proteice……..
Tot aici sunt inmagazinate vitaminele A si D si glicogenul (sau amidonul de origine animala,care asigura in caz de nevoie necesarul de zaharuri in sange).
Cu ajutorul sarurilor biliare (secretate de catre bila) grasimile sunt numaidecat digerate si transformate in emulsii (mai usor de utilizat de catre organism). Actioneaza asemenea detergentului pe crustele de grasime de pe……. vesela de bucatarie  .

6.Pancreasul 
La acest nivel sunt produsi hormonii “insulina si glucagonul” care au rolul de asigura un nivel constant de zaharuri in sange (ca sa nu se instaleze hiperglicemia sau hipoglicemia)…..asa ca cei care sufera de diabet ar trebui sa aduca omagii profesorului Paulescu (creatorul insulinei sintetice), si din pacate au avut grija canadienii ca prof.Paulescu sa nu primeasca Premiul Nobel pentru aceasta "nemasurabila" descoperire.
Tot aici sunt fabricate si enzime ca: lipaze (necesare descompunerii grasimilor), tripsina (descompune proteinele), si amilaze (descompun amidonul).
Apropos……am uitat sa va spun ca absorbtia etanolului (alcoolul etilic) din palinca….. in special aceea de Bihor  , din vin , din bere s.a.m.d, incepe la nivelul stomacului…..si este printre extrem de putinele substante absorbite in organism la acest nivel. Asa ca evitati consumul de alcool…. , si mai ales pe stomacul gol! 

Blog

Alimentele imbogatite

07.08.2014 08:30
  Alimentele imbogatite   Ce reprezinta aditionarea ( imbogatirea, fortifierea ) alimentelor? A nu se confunda cu aditivarea! *Adaugarea de nutrienti la alimentele din care unele ingrediente lipsesc sau sunt in cantitate insuficienta. Se aplica alimentelor de larg consum, cum sunt...

Iaurturile. Produse lactate fermentate

29.07.2014 06:42
    *Iaurtul, produs obtinut prin coagularea si acidifierea laptelui sub actiunea unor fermenti speciali:Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus; actualmente este imbogatit frecvent cu alti fermenti, ca Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus biphidus, care intaresc si...

Alimentele contemporane. Raspunsuri la intrebari frecvente.

22.07.2014 17:06
  Ce este siguranta alimentara? Siguranta alimentara consta in respectarea normelor igienico-sanitare in procesul de productie si are in vedere "garantarea sanatatii populatiei prin consumul de alimente sigure din punct de vedere sanitar, sub raportul salubritatii, prospetimii si al valorii...

Gustul acru al alimentelor

12.07.2014 09:03
  Gustul „ACRU” este una dintre cele patru senzatii gustative, alaturi de sarat, amar si dulce, fiind perceput de senzorii nervosi aflati la radacina limbii. Comisia Codex Alimentarius din cadrul Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (Food and Agriculture Organisation) si Organizatiei...

Gustul dulce al alimentelor...si buna dispozitie :)

30.06.2014 16:06
    Indulcitorii sunt substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor. Acestia pot fi naturali sau de sinteza *Sunt substante numite edulcoranti, capabile sa creeze senzatia de dulce atunci cand vin in contact cu papilele gustative prezente...

Antioxidantii… protectie pentru aliment si organism?

23.06.2014 00:21
    Antioxidantii sunt substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii ( rancezirea, modificarea gustului, culorii, mirosului s.a.m.d). Dupa natura lor antioxidantii pot fi naturali sau de  sinteza.        ...

De ce este necesara conservarea alimentelor?

16.06.2014 06:51
  *“Compusi destinati sa previna alterarile bacteriene.Impiedica cresterea bacteriilor, mucegaiurilor si a drojdiilor.” (Enciclopedia alimentelor, Editura ALL , trad. Doina Lascu)* Standardele generale pentru aditivi alimentari (General Standard for Food Additives/GFSA) valabile pe plan...

Aromele alimentelor combinatii ale naturii?

09.06.2014 11:13
Aroma unui produs alimentar se defineste ca suma acelor caracteristici ale unui produs alimentar care sunt percepute de simturile de gust si miros prin receptorii respectivi, stimulii fiind transformati in „senzatii” de catre sistemul nervos. Aroma este legata organic de produsul alimentar in...

Culoarea alimentelor.......o contributie la placerea de a manca

03.06.2014 07:51
Culoarea alimentelor.... o contributie la placerea de a manca :)     In anul 1970 Uniunea Europeana a decis ca fiecare aditiv alimentar  autorizat sa fie mentionat pe etichetele  sau ambalajele produselor alimentare, prin binecunoscutul cod...

Vitaminele si alimentatia

27.05.2014 07:55
Dedic acest articol bunului meu  prieten Calin :)       „Sunt considerate micronutrienti pentru ca organismul are nevoie de ele in cantitati relativ mici, in comparatie cu nutrienti cum sunt carbohidratii, proteinele, grasimile si...
<< 1 | 2 | 3 >>