Alimentatia moderna si xenobioticele

12.05.2014 09:40

XENOBIOTIC  gr. xenos = strain, bios = viata.

 

 Adica,  substanta straina organismului.

 

Omul recurge de mult timp la adăugarea substantelor chimice în alimente pentru diferite motive, inclusiv îmbunatatirea calitativă a alimentului, aroma, aspect şi culoare.

Fumul, sarea (cei mai vechi conservanti), si unele condimente au fost folositi de asemenea pentru îmbunatatirea gustului alimentelor si pentru conservarea acestora.

 Odata cu urbanizarea rapida din secolul al XIX-lea, aditivii au devenit din ce în ce mai necesari, în mod special pentru protejarea alimentelor impotriva alterării.

 În secolul al XX-lea, deoarece producţia industriala a alimentelor s-a dezvoltat din ce in ce mai mult si importanţa aditivilor a crescut.

Aceasta „dezvoltare” a facut ca aditivii alimentari sa fie la fel de importanti ca şi microelementele, vitaminele şi aminoacizii esentiali.

 

Odata cu alimentele, apa şi aerul, în organism patrund si contaminanţi chimici organici sau anorganici. Acesti contaminanti pot proveni din surse antropogene reprezentate de activităti industriale şi agricole.

Substantele poluante provenite din activitile mentionate, ajung în sol şi în plante în urma aplicării tratamente lor fitosanitare sau sunt purtate de curentii de aer la distanta de locul de aplicare.

Din sol, acestea ajung în apa freatica si în apele curgătoare  de unde sunt antrenate mai departe spre mari şi oceane. Astfel se integrează in "lantul trofic" substante care sunt considerate xenobiotice chimice.

Deoarece si aditivii alimentari sunt considerati „xenobiotice intentionat adaugate” în alimente pentru diferite scopuri, cele mai multe tari au reglementat utilizarea acestor substante în alimente.

Contaminanţii chimici se afla printre "stresorii multipli" care pot afecta organismele terestre şi acvatice. În aceste circumstante este de înteles faptul că astfel de contaminanti se regasesc in alimentele provenite din acestea.

 

Contaminarea chimica a alimentelor se poate face astfel:

 

            1.Direct

-tratamentele chimice aplicate plantelor (în cadrul acţiunilor fitosanitare) ulterior substanţele se regăsesc ca şi xenobiotice sau xenobioderivaţi reziduali ai acestora în alimente;

-consumul de furaje contaminate si/sau administrarea de produse de interes terapeutic (hormoni steroizi cu rol anabolizant, antibiotice s.a.m.d.);

-ingredientele incluse prin aditivare în cursul procesarii produselor alimentare;

           2.Indirect

- prin existenţa poluanţilor în sol, aer, apa,

 O serie de boli sunt cauzate, favorizate sau agravate de ingestia de pesticide, micotoxine, hidrocarburi policiclice aromatice s.a.m.d, cu consecinţe imediate sau pe termen lung.

In ceea ce priveste poluarea alimentelor, denumita adesea in termeni de specialitate “insalubrizare”se disting poluanti de natură: chimică, fizică sau biologică.

 

          3.Contaminarea chimică deliberată (sau aditivarea) este practicata în anumite tehnologii alimentare.

Aditivarea se bazează pe "criterii de reteta" cu respectarea unor concentratii prestabilite a căror utilizare se bazează pe criterii diferentiate de la aliment la aliment.

            În aceste cazuri, se utilizează aditivi in concentraţii limitate prin aşa numitul "Aport Zilnic Acceptabil"· AZA (Acceptable Daily Intake - ADI).

În literatura de specialitate din Romania se foloseşte si  expresia "Doza Zilnică Admisibilă" (D.Z.A.).

 

         A NU SE CONFUNDA CU GDA!!!

 

GDA (Guideline Daily Amounts ) reprezinta liniile directoare pentru sanatatea adultilor si copiilor cu privire la cantitatea aproximativă de calorii, grasimi, grasimi saturate, zaharuri totale, și de sodiu / sare . Etichetele GDA detin procentajul din valoarea de zi cu zi per portie, precum și valoarea absolută per portie din aceste categorii

 

        Care este consumul zilnic admis pentru un aditiv alimentar?

 

Legislatia in vigoare stabileste cantitatile maxime admise pentru utilizarea unui aditiv intr-un anumit produs alimentar, astfel incat acesta sa nu dauneze sanatatii.

Consumul Zilnic Admis (Acceptance Daily Intake - ADI) este cantitatea estimata dintr-un aditiv alimentar, exprimata in raport cu greutatea corporala, care poate fi consumata zilnic, pe parcursul intregii vieti, fara riscuri pentru sanatate. Acest indice este exprimat in mg per kg corp per zi (mg/kg corp/zi). Consumul Zilnic Admis pentru fiecare aditiv alimentar este stabilit prin determinarea, pe baza unor testari indelungate, a nivelului la care nu se observa nici un efect advers.

 

        Care este doza maxima admisa pentru un aditiv alimentar?

 

*(Pentru eliminarea completa a oricarui risc provenit din consumul conjugat al mai multor alimente pe perioada aceleiasi zile).

Doza Maxima Admisa pentru utilizarea unui aditiv alimentar intr-un anumit tip de produs se stabileste prin impartirea Consumului Zilnic Admis la un factor de siguranta de 100. Factorul de siguranta este o precautie suplimentara, care ia de asemenea in calcul posibile diferente de sensibilitate la extrapolarea rezultatelor testelor de la animale la fiintele umane, precum si sensibilitatea. specifica unor categorii de consumatori

 

    4.Contaminarea chimică accidentala.

În general, se consideră ca un aliment poate fi insalubrizat prin contaminare microbiologica sau chimica, fara ca aspectul organoleptic sau continutul in factori nutritivi să fie afectat (Manescu et al., 1982).

Literatura de specialitate mentioneaza anumiti poluanti chimici alimentari sau chiar aditivi alimentari, incriminati pentru efecte mutagene, teratogene sau chiar oncogene.( Ioanid, Garban, Mănescu, Popa şi Segal, Mincu).

In Statele Unite, aditivii alimentari intră sub jurisdicţia Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) şi cea a Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA). Amendamentul cu privire la aditivii alimentari al actului asupra alimentelor, medicamentelor şi cosmeticelor din 1938 interzice utilizarea aditivilor alimentari ca legal definiti pana cand sponsorul lor sau posibilul utilizator le-a stabilit siguranta.

 

    Care sunt cele mai importante sfaturi pentru consumator?


- Cumpara produse alimentare de la puncte de vanzare autorizate!
-Controleaza integritatea ambalajului produsului alimentar cumparat!
-Citeste cu atentie eticheta produsului!
-Verifica termenul de valabilitate!
-Asigura-te ca ai posibilitatea de a contacta producatorul!
-Respecta conditiile de pastrare a produsului, indicate pe ambalaj!