Alimentele contemporane. Raspunsuri la intrebari frecvente.

22.07.2014 17:06

 

Ce este siguranta alimentara?

Siguranta alimentara consta in respectarea normelor igienico-sanitare in procesul de productie si are in vedere "garantarea sanatatii populatiei prin consumul de alimente sigure din punct de vedere sanitar, sub raportul salubritatii, prospetimii si al valorii nutritive a alimentelor.", conform Ordinului ministrului sanatatii si familiei Nr. 975 din 16 decembrie 1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente. Elementele definitorii pentru siguranta alimentara sunt reprezentate de:

 Calitatea materiilor prime care intra in procesul de fabricatie;
 Procesul de productie al alimentelor;
 Depozitarea si transportul alimentelor;
 Modul si conditiile de comercializare a alimentelor.

Consumatorii au drepturi ?

Drepturile fundamentale ale consumatorilor sunt urmatoarele:
 Libertatea consumatorului de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoilor lui de consum;
 Dreptul la protectie impotriva riscului de a achizitiona un produs sau serviciu care ar putea sa-i prejudicieze sanatatea, securitatea sau viata, sa-i afecteze drepturile si interesele legitime;
 Dreptul de a fi informat complet, corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor, astfel incat decizia pe care o va lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor sale;
 Dreptul de acces liber la pietele, magazinele, furnizorii care-i asigura o gama variata de produse si servicii si care-i dau posibilitatea sa le aleaga pe cele pe care le considera mai bune sau pe cele care raspund cel mai bine sferei de utilitati pe care o are in vedere consumatorul;
 Dreptul de a fi despagubit pentru prejudiciile cauzate de calitatea necorespunzatoare a produselor si /sau serviciilor;
 Dreptul de a se organiza in diverse forme asociative, ca: Asociatii; Fundatii; Grupuri socio-economice; Uniuni si federatii.

Consumatorii sunt protejati?

Institutiile abilitate sa protejeze interesele consumatorilor sunt Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, impreuna cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Acestea emit ordine care reglementeaza conditiile privind autorizarea unitatilor ce produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente, precum si conditiile pentru avizarea alimentelor declarate apte pentru consumul uman si controlul unitatilor producatoare de alimente.

Siguranta si protectia consumatorilor este reglementata in Romania?

Comercializarea produselor alimentare, astfel incat sanatatea populatiei sa fie garantata, este reglementata prin legislatia privind:
 Reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor - OUG nr. 97/21 iunie 2001, aprobata prin Legea nr. 57/16 ianuarie 2002;
 Regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a organismelor modificate genetic - OG nr. 49/30 ianuarie 2000, aprobata prin Legea nr. 214/19 aprilie 2002;
 Marcarea si etichetarea produselor - HG nr. 784/10 septembrie 1996, HG nr. 953/15 noiembrie 1999 si HG nr. 792/2 decembrie 1997; din februarie 2003 intra in vigoare HG nr. 106/07 februarie 2002;
 Imitatiile de produse alimentare, care prezinta riscul de a pune in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor - HG nr. 187/17 martie 2000;
 Aprobarea normelor igienico-sanitare pentru alimente - OMS si familiei nr. 975/16 decembrie 1998;
 Aprobarea normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor -  OMS si familiei nr. 976/16 decembrie 1998;
 Aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman -  OMS si familiei nr. 438 din 18 iunie 2002 si  OMS agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 295 din 12 iulie 2002 care va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii (MO din 3 octombrie 2002).

*OMS-Ordinul ministerului sanatatii; HG-Hotarare de guvern; MO-Monitor oficial; OUG-Ordonanta de urgenta.

 

Exista cazuri in care este interzisa comercializarea sau utilizarea unor produselor alimentare?

Conform Art. 3 din Ordinul Nr. 975/16.12.1998 al Ministrului Sanatatii, este interzisa comercializarea sau utilizarea pentru consum uman a alimentelor care:
 Prezinta semne organoleptice de alterare - modificari ale aspectului, culorii, consistentei;
 Prezinta semne de infestare cu paraziti;
 Prezinta urme de contact cu rozatoare;
 Prezinta miros si gust straine de natura produsului;
 Prezinta miros, gust sau pete de mucegai, cu exceptia mucegaiurilor selectionate, admise;
 Contin aditivi alimentari neavizati de Ministerul Sanatatii si Familiei sau peste limitele admise;
 Contin contaminanti peste limitele admise de normele igienico-sanitare in vigoare;
 Contin corpi straini peste limitele admise de normele igienico-sanitare in vigoare;
 Sunt fabricate dupa tehnologii neavizate sanitar;
 Nu sunt conforme standardelor sau specificatiei tehnice de produs;
 Sunt falsificate.

Ce sunt aditivii alimentari?

Aditivii alimentari sunt substante cu sau fara valoare nutritiva, care se folosesc la prepararea unor alimente in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

De ce sunt utilizati aditivii alimentari?


 Mentin calitatea produselor o perioada mai mare de timp;
 Mentin sau imbunatatesc gustul produselor;
 Asigura controlul aciditatii si al alcalinitatii produselor;
 Mentin consistenta produselor;
 Imbunatatesc aroma sau culoarea produselor.

Ce sunt E-urile inscrise pe etichetele unor produse alimentare?

La inceputul anilor 80, Uniunea Europeana a standardizat utilizarea aditivilor alimentari prin adoptarea unui sistem de codificare al acestora. Aditivii alimentari inclusi in lista UEsunt codificati cu litera "E", de la Europa, urmata de un numar alocat special fiecaruia dintre acestia. Acest mod de simbolizare sprijina consumatorii in recunoasterea aditivilor in alimente, indiferent de limba in care este redactata eticheta, garantand astfel ca acestia fac parte din lista celor autorizati.

E-urile reprezinta codificarea unor aditivi alimentari a caror utilizare este permisa si autorizata din punct de vedere al sigurantei alimentare in tarile Uniunii Europene.

Care este Consumul Zilnic Admis pentru un aditiv alimentar?

Legislatia in vigoare stabileste cantitatile maxime admise pentru utilizarea unui aditiv intr-un anumit produs alimentar, astfel incat acesta sa nu dauneze sanatatii. Consumul Zilnic Admis (Acceptance Daily Intake - ADI) este cantitatea estimata dintr-un aditiv alimentar, exprimata in raport cu greutatea corporala, care poate fi consumata zilnic, pe parcursul intregii vieti, fara riscuri pentru sanatate. Acest indice este exprimat in mg / kg corp /zi (mg/kg corp/zi). Consumul Zilnic Admis pentru fiecare aditiv alimentar este stabilit prin determinarea, pe baza unor testari indelungate, a nivelului la care nu se observa nici un efect advers.

Care este Doza Maxima Admisa pentru un aditiv alimentar?

Pentru eliminarea completa a oricarui risc provenit din consumul conjugat al mai multor alimente pe perioada aceleiasi zile, Doza Maxima Admisa pentru utilizarea unui aditiv alimentar intr-un anumit tip de produs se stabileste prin impartirea Consumului Zilnic Admis la un factor de siguranta de 100. Factorul de siguranta este o precautie suplimentara, care ia de asemenea in calcul posibile diferente de sensibilitate la extrapolarea rezultatelor testelor de la animale la fiintele umane, precum si sensibilitatea specifica unor categorii de consumatori.

Legislatia romaneasca aliniata legislatiei europene?

Romania a preluat directivele europene privind aditivii alimentari. Ca urmare, in industria alimentara din Romania se folosesc si aditivi alimentari cuprinsi in urmatoarele directive europene:
 Dir. 94/36/CE privind colorantii destinati utilizarii in produsele alimentare;
 Dir. 94/35/CE privind indulcitorii destinati utilizarii in industria alimentara;
 Dir. 89/107/CE referitoare la aditivii alimentari autorizati pentru utilizarea in produsele alimentare destinate consumului uman;
 Dir. 95/2/CE referitoare la alti aditivi alimentari decat colorantii si indulcitorii;
 Decizia 292/97/CE privind mentinerea legislatiilor nationale de interzicere a utilizarii anumitor aditivi in fabricarea anumitor produse alimentare specifice.
          Din data de 3 octombrie 2003, a intrat in vigoare Ordinul ministrului sanatatii si familiei nr. 438/18 iunie 2002 si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 295/12 iulie 2002, pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman.

Care sunt categoriile de aditivi admisi de legislatia romaneasca?

Legislatia in vigoare in Romania precizeaza lista aditivilor admisi spre a fi utilizati in industria alimentara, cu mentionarea alimentelor in care pot fi folositi si a dozei maxime admise. Aceasta lista este in conformitate cu lista aditivilor admisi in Uniunea Europeana.

   Conservanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme: E210 - E213, E214 - E219, E200 - E203, E220 - E228. E230, E231, E233, E234, E236, E249 - E252, E260 - E261, E281 - E283;

  Antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii) : E300 - E303, E304 - E305, E306 - E309, E310 - E313, E315 - E318, E320 - E321;

  Acidifianti - substante care cresc aciditatea unui produs alimentar unele putand si sa ii confere un gust acru: E330, E334, E338, E270, E260, E296;
   Substante-tampon - folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific alimentului: E331 - E333, E335 - E337, E349 - E352, E575;

 Antispumanti - se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei: E465, E900A, E900B, ulei din nuca de cocos;

 Emulsificatori - substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen: E322, E470, E471 - E472, E474, E473, E475, E477, E481 - E483;

 Agenti de gelificare - substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;
      Sechestranti - substante care formeaza complexe chimice cu ionii metalici;
      Stabilizatori - substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea s.a.m.d;
      Substante de ingrosare - substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare.

Agentii de gelificare, sechestrantii, stabilizatorii si substantele de ingrosare folosite in produsele alimentare sunt: E400 - E404, E440, E405, E406, E407, E410 - E415, E422, E339 - E343, E450 - E452, E461 - E464, E466, E467, E385.

 Indulcitori - substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor: E420, E421, E953, E965, E966, E967, E950, E951, E954, E957, E959, E952, sucraloza;

 Coloranti naturali si coloranti de sinteza: E162, E163, E160, E161, E100, E101, E140, E141, E150, E120, E153, E102, E110, E104, E122, E127, E129, E124, E132, E131, E133, E142, E155, E151, E171, E173, E175, E174, E170, orez fermentat;

 Agenti de afanare - substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica si antiaglomeranti - substante care reduc tendinta particulelor individuale dintr-un aliment de a adera una la cealalta: E500, E503, E504, E551, E530, E550, E552, E553, E557, E559, E560, E554, E556;

 Potentiatori de gust (de aroma) - mentin si amplifica aroma specifica alimentului: E620 - E625, E626 - E629, E630 - E633, E634 - E635, E636 - E637;

 Substante-suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor: E1420, E1404, E1450, E1440, E1200, E1201, E1202, E553, E1518, E1505, E967;

 Enzime folosite in industria alimentara: alfa-amilaze, glucoamilaze, carbohidraze, avian pepsin, amiloglucozidaza, catalaza, celulaza, chimozin B, glucozo-izomeraze, hemicelulaza, lipaza, malt carbohidraza;

 Aromatizantii se impart in trei categorii:

Substante aromate naturale - se obtin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetala sau animala;

Substante identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;

Substante artificiale - se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale.
Denumiri aromatizanti: diacetil, acetat de etil, acetat de butil, aldehida benzoica, vanilina, etilvanilina, metilvanilina, aldehida cinamica, alfa- si beta- ionona, esteri etilici.

Ce trebuie sa cuprinda eticheta unui produs alimentar? (Obligatoriu)

 

Denumirea sub care este vandut alimentul;

Lista cuprinzand ingredientele, care contine toate ingredientele din alimente in ordinea descrescatoare a cantitatii determinata in momentul introducerii in fabricatie; vitaminele si mineralele adaugate in alimente se mentioneaza in lista cuprinzand ingredientele; aditivii se inscriu in lista cuprinzand ingredientele cu denumirea categoriei, urmata de numele specific sau codul numeric C.E.;

Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;

Cantitatea neta pentru alimentele preambalate;

Data durabilitatii minimale exprimata sub forma "A se consuma de preferinta inainte de ...", daca in data este inclusa ziua; sau "A se consuma de preferinta pana la data...", daca se indica luna si anul sau numai anul; sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate data limita de consum ( termenul de valabilitate) exprimata sub forma "expira la data de ...", indicandu-se in ordine ziua, luna si anul, in forma necodificata ;

Conditiile de depozitare si de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;

Denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului; in cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului inregistrat in Romania;

Locul de origine sau provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor;

Instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;

Concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volume;

O mentiune privind lotul, indicarea lotului este precedata de litera "L"; indicarea lotului nu este obligatorie atunci cind data durabilitatii minimale sau data limita de consum sunt indicate prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii.

In ce limba trebuie facute mentiunile pe eticheta produsului?

Toate mentiunile facute prin etichetare trebuie sa fie redactate in limba romana fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Mentiunile de pe eticheta se inscriu astfel incat sa fie usor de inteles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi vazute cu usurinta, lizibil si intr-un mod ce nu permite stergerea si nu vor fi mascate, inscriptionate in locuri obscure sau intrerupte prin inscriptii ori imagini.

De ce produse etichetate?

Eticheta - un mijloc prin care consumatorul este informat despre ingredientele produselor alimentare. Scopul etichetarii este acela de a pune la dispozitia consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, care sa permita acestora sa aleaga acel produs ce corespunde exigentelor si posibilitatilor lor financiare, precum si sa cunoasca eventualele riscuri la care ar putea fi expusi.

Ce garantii exista ca ceea ce scrie pe eticheta produsului este respectat de producator?

Obligativitatea etichetarii produselor alimentare este prevazuta atat de legislatia romaneasca, cat si de cea a Uniunii Europene. Verificarea respectarii conformitatii informatiilor inscrise pe eticheta produsului se face de catre autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, si anume:
 Autoritatile pentru protectia consumatorilor desemnate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor;
 Autoritatile sanitare desemnate de Ministerul Sanatatii si Familiei;
 Autoritatile sanitar-veterinare, fitosanitare si de control tehnologic, desemnate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Cine este responsabil de autorizarea utilizarii aditivilor alimentari?

Organismele abilitate pentru controlul securitatii si calitatii alimentelor sunt Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - prin Oficiile judetene pentru protectia consumatorilor, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - prin Directiile generale judetene pentru agricultura, alimentatie si paduri si Directiile judetene sanitare-veterinare si Ministerul Sanatatii si Familiei - prin Directiile judetene de sanatate publica. Inspectorii autorizati sa exercite controlul pot preleva probe de alimente care vor fi analizate numai in laboratoare acreditate, laboratoare autorizate de organisme competente.

Care sunt cele mai importante sfaturi pentru sanatatea consumatorului?

Sfaturi importante pentru sanatatea consumatorului;
 Cumpara produse alimentare de la puncte de vanzare autorizate ;
 Controleaza integritatea ambalajului produsului alimentar cumparat;
 Citeste cu atentie eticheta produsului;
 Verifica termenul de valabilitate;
 Asigura-te ca ai posibilitatea de a contacta producatorul;
 Respecta conditiile de pastrare a produsului, indicate pe ambalaj;