Gustul dulce al alimentelor...si buna dispozitie :)

30.06.2014 16:06
 
 
Indulcitorii sunt substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor. Acestia pot fi naturali sau de sinteza
*Sunt substante numite edulcoranti, capabile sa creeze senzatia de dulce atunci cand vin in contact cu papilele gustative prezente in unele zone ale limbii. Enciclopedia alimentelor,Editura ALL , Bucuresti 2008*
 
Indulcitorii naturali unt extrasi din produse naturale, iar cei artificiali sunt obtinuti prin sinteza chimica, avand o putere calorica foarte scazuta, sau chiar nula.
 
Haideti sa intelegem cu totii !
 
Fructele contin zaharuri simple, cum ar fi glucoza si fructoza; alte alimente contin zaharuri precum siropul de porumb, mierea, care sunt combinatii de glucoza si fructoza.
De exemplu lactoza (un glucid simplu, existent in lapte ) prin hidroliza conduce la o combinatie de glucoza si galactoza. Toate zaharurile sunt glucide (carbohidrati) si contin 4 Kcal. /gram. In urma  digestiei, prin sange, glucoza ajunge la celulele organismului, unde este folosita pentru energie, ajuta in metabolismul grasimilor, formeaza proteine sau este stocat pentru utilizarea ulterioara.
In mod obisnuit, gustul dulce al alimentelor este dat de zaharuri, insa in zilele noastre avem la dispozitie  mai multe tipuri de indulcitori care se adauga in alimente.            
Indulcitorii sunt capabili sa ofere gust dulce alimentelor, cu sau fara aport de calorii. 
Cel mai bun exemplu este aspartamul , cel mai intalnit indulcitor si contine 4 Kcal. /gram.  Deoarece este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, este necesar foarte putin aspartam pentru a indulci alimentele si, prin urmare, adauga foarte putine calorii alimentelor comparativ cu zaharina care nu contine nici o calorie.
 
Indulcitorii ne afecteaza sanatatea?
 
           Multi nutritionisti spun ca alimentele dulci pot fi parte dintr-o dieta sanatoasa. Cheia consumului acestora este moderatia....insa foarte multi experti atrag atentia asupra faptului ca se incearca eliminarea alimentelor dulci din alimentatie, ceea ce ar putea fi un pericol.
 
Toate lucrurile interzise creeaza atractie si curiozitate :) ! 
 
In  anul 1986, Food and Drug Admistration a publicat raportul "Evaluarea efectelor zaharurilor continute in indulcitorii carbohidrati asupra sanatatii". Dupa revizuirea unor studii, institutia a ajuns la concluzia ca un consum moderat de zaharuri nu cauzeaza boli cardiovasculare, diabet, alergii, cancer, obezitate sau alte probleme de sanatate.
A. Drewnowski a declarat in lucrarea sa "Intense sweeteners and the control of appetite" (1995) ca nu s-a demonstrat ca indulcitorii cu aport mic de calorii ar provoca foamea si cresterea in greutate
 
......totusi este posibil ca......
 
In momentul igerarii alimentelor care contin indulcitori sintetici,creierul percepe „gustul dulce”.....nu face diferenta daca este un zahar sau un indulcitor sintetic....acesta(creierul) percepe doar gustul dulce. Pancreasul endocrin elibereaza insulina ( hormonul responsabil cu metabolizarea glucozei), care „nu va intalni glucoza”,organismul fiind "bombardat cu insulina"....Astfel se instaleaza hipoglicemia.....si senzatia de foame profunda.
 
In anul 1992, Asociatia Americana de Diabet a declarat ca:
 "Cu exceptia cazurilor de eroare in metabolism, nu exista nici o evidenta clara care sa ateste faptul ca zaharul reprezinta un factor de risc intr-o anumita boala, in afara de cariile dentare".
Indulcitorii cu un aport mic de calorii nu cauzeaza carii dentare, deoarece acestia nu contin carbohidrati fermentabili pe care bacteriile pot sa ii transforme in acizi, care pot distruge dintii. 
 
Zaharul genereaza hiperactivitate?
 
       Prof. Dr. Harvey Anderson de la Departamentul de Nutritie al Universitatii din Toronto a declarat: "Concluzia zdrobitoare a datelor stiintifice atesta faptul ca zaharul nu provoaca hiperactivitate".
Zaharul poate provoca carii dentare?
Cercetatorii  afirma ca toti carbohidratii care fermenteaza pot juca un rol important in cariile dentare. Prof. Dr. John Featherstone afirma ca: "Saliva este protectia naturala a organismului impotriva cariei dentare".Proteinele salivare actioneaza ca anti-bacterii. Calciul, fosforul si fluorul din saliva sunt mineralele care remineralizeaza dantura. 
 
Ceva dulce pentru persoanele care sufera de diabet :)!
 
            In urma cu multi ani , persoanele diabetice aveau acces limitat la produsele dulci. Astazi exista mai multe optiuni "dulci" si pentru ei. 
Pana in 1981, cand a fost aprobat consumul de aspartam, persoanele cu diabet cumparau numai produse dietetice intr-o arie restransa a magazinelor. Aspartamul este accesibil si persoanelor cu diabet, pentru ca nu afecteaza nivelul glucozei din sange. 
Asociatia Americana de Diabet este de acord ca persoanele cu diabet pot consuma cantitati mici de produse care contin zaharoza si alte zaharuri, daca diabetul este foarte bine controlat. 
 
Sa facem cunostinta cu cel mai utilizat indulcitor de sinteza!  :)
 
          Aspartamul este un indulcitor cu un nivel scazut de calorii folosit in alimente si bauturi in peste 90 de tari din lume fiind 200 de ori mai dulce decat zaharul.
 A fost acceptat pentru consumul uman in anul 1981, dupa ce a trecut printr-un proces foarte riguros de cercetari stiintifice.
Aspartamul este un metilester fiind obtinut  prin reactia dintre doi aminoacizi,  acidul aspartic si fenilalanina.
Asimilarea acestuia este realizata ca orice alt aminoacid!
In timpul digestiei, aspartamul se divide in componentele de baza si este absorbit in sange. Nici aspartamul si nici componentele sale nu sunt acumulate pentru o perioada indelungata in organism.
 
Unde ii putem intalni?(...pe indulcitori)
 
-Bauturi racoritoare: acesulfam-K, aspartam, ciclamatul de sodiu, zaharina.  
-Bomboanele fara zahar, prajituri si guma de mestecat : sorbitolul, manitolul, xilitolul, maltitolul si isomaltul. In mod natural acestia se gasesc in fructe si vegetale, dar sunt produsi din carbohidrati, precum zaharoza si glucoza.
 
Ii mai putem intalni in:
- mix de cacao; 
- produse din iaurt;
 -shake ;
 -cereale; 
 -gelatina ;
 -produse congelate ;
 -aditivi cu aroma de lapte; 
 -bauturi racoritoare carbonatate ;
 -siropuri de fructe ;
 -bauturi energizante ;
 -budinca;
 -suc de fructe; 
- cafea instant;
 -ceai cu gheata;
 -guma de mestecat ;
- bomboane mentolate;
- produse farmaceutice; 
 
Cum ii recunoastem?
 
-Sorbitol E420;
-Manitol E421;
-Isomalt E953;
-Maltitol E965;
-Lactitol E966;
-Xilitol E967 ; 
-Zaharina si sarurile de Na, K, Ca  E954;
-Taumatina E957;
-Acesulfam K E950;
-Aspartam E951;
 
 
 
 
Doza Zilnica Acceptata de aspartam este de 50 miligrame pe kilogram din greutatea corporala. Sondajele facute in America au aratat ca in mod frecvent se consuma numai 4 sau 7 % din Doza Zilnica Acceptata. Copiii intre 2 si 5 ani consuma in medie 3 % din doza zilnica, restul copiilor consuma intre 4 si 16 procente din doza zilnica. 
Testele realizate evidentiaza ca un consum de aspartam in cantitati mai mari decat doza admisa nu au nici un efect advers. 
 Statisticile arata ca 1 din 4 americani, adica aproape 46 milioane de oameni, sufera de obezitate, avand cu peste 20 de procente mai mult decat greutatea normala. Obezitatea este asociata cu alte probleme serioase de sanatate, precum: tensiune arteriala, boli cardiovasculare, diabet si cateva tipuri de cancer.