Despre alimentele pe care le consumam in fiecare zi.
Despre alimentele pe care le consumam in fiecare zi.
Aditivii alimentari (E-urile) sunt substanţe care sunt utilizate la prepararea unor produse în scopul ameliorării calitătii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.
În istoria alimentară a diferitelor civilizaţii nu regăsim E-urile. Acestea sunt o “inventie” destul de recenta (sec. XX)
Definiţia redată mai sus este putin… ambigua… şi plină de omisiuni! :((
Ce fel de substanţe – naturale sau de sinteză?
De ce să ameliorezi calitatea? Care calitate – organoleptică sau nutritivă?
Ce este tehnologia avansata?
Au sau nu reactii adverse (aditivii)?
Daca au sau daca nu………de ce sunt utilizati?
Majoritatea aditivilor alimentari au o istorie şi o existenţa identica: când se lansează pe piată se spune că nu sunt nocive şi legea apare numaidecat .
După câţiva ani se demonstrează că sunt nocive şi iarasi noua lege apare numaidecat.
Din cauza faptului ca ne lipseste cu desavarsire “cultura alimentara”, producătorii ni le oferă iar castigul este undeva la 20-30 mld. $ anual
Si din pacate doar alimentele pot fi administrate timp îndelungat si…… în mod repetat. Toate celelalte substanţe, nonalimente, adică aditivii alimentari, medicamentele de sinteza chimica şi naturale nu pot fi administrate timp îndelungat, în mod repetat, caci sunt puse sub incidenţa “axiomei biologice” şi în cele din urmă produc diferite perturbari in organismul uman.
Utilizarea intentionata a aditivilor suspecti sau interzisi este o problemă de atitudine morala si implicit o problema de constiinta civica.
Aditivii alimentari nu au fost niciodată ceruti de populaţie.
Parerea mea este urmatoarea:
Daca nu inlocuim apa cu alte bauturi, si produsele traditionale cu produse obtinute prin procesare tehnologica avansata si le consumam ocazional nu o sa ne automumificam dupa moarte
Noi cumparam…..noi alegem ce cumparam! Daca le refuzam, pana la urma nu vor mai fi produse!
„Nimic nu este mai periculos decât a administra o substanta timp îndelungat, în mod repetat”.( un principiu stravechi al medicinei)