O altfel de abordare a elementelor nutritive.

01.05.2014 00:00

O altfel de abordare a elementelor nutritive.

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca elementele nutritive si vitaminele sunt una si acelasi lucru……sau sunt suprapuse perfect. Dar nu este asa.
Cate elemente nutritive principale exista?
Exista 6 elemente nutritive semnificative!
1.Glucidele sau zaharurile (sau carbohidrati…termen utilizat incorect pentru ca de exemplu si acidul fumaric are “structura unui carbohidrat sau hidrat de carbon” si nu este o substanta zaharata).
2.Proteinele (formate din aminoacizi)
3.Grasimile (sau lipidele)
4.Elementele minerale
5.Vitaminele
6. Apa.
Fara acesti nutrienti functionarea organelor nu este posibila, nu se realizeaza prelucrarea hranei, nu are loc multiplicarea celulara……si nu am exista!
Ca organismul sa poata utiliza acesti nutrienti, inainte de toate le “descompune”.
Digestia alimentelor este o continua “descompunere chimica” a substantelor care patrund in organism prin orificiul bucal (gura).
Cu ajutorul sistemului enzimatic (cu care suntem inzestrati) substantele sunt fractionate in substante mai simple d.p.d.v. chimic…..si bineinteles structural, si astfel pot in cele din urma sa fie absorbite de tractul digestiv si conduse in circuitul sanguin.

Oare este necesar ca inainte de toate sa ne cunoastem sistemul digestiv?
Eu zic ca DA!!!

Numai in momentul in care vom sti “CATE CEVA” despre tractul digestiv vom sti cum?, unde?, cand?...... nutrientii ne asigura existenta.

1. Gura si esofagul
Digestia ia “START” la nivelul bucal , prin maruntirea alimentelor si imbibarea acestora cu saliva.
Enzimele existente in saliva (amilaza sau ptialina) incepe din acest moment sa descompuna substantele amidonoase.
Patrunderea “bolului alimentar” in esofag este asigurata de “peristaltism” (miscari ritmice de contractare si relaxare) nu a noastra ci a musculaturii peretilor esofagului  .

2.Stomacelul 
Are rolul de “dezintegrare” a alimentelor cu ajutorul acidului clorhidric produs de catre celulele peretilor acestuia (a stomacului).
Tot la acest nivel (adica in stomac) carnea si alte substante proteice sunt digerate cu ajutorul enzimei pepsina…care nu ar fi gata de ” atac” fara mediul puternic acid creat de catre acidul clorhidric. 
Prezenta este si enzima numita ”renina” care asigura coagularea laptelui.

3.Intestinul subtire
Aici are loc “desavarsirea digestiei” cu ajutorul mediului alcalin (dat de secretia biliara si se sucurile pancreatice).Fara acest mediu alcalin din intestinul subtire desavarsirea digestiei nu ar fi posibila.

4.Intestinul gros (colonul)
Principala functie a acestui segment al tractului digestiv este de “stocare si deshidratare a materialului  .
Adica: apa este absorbita pana ce “materialul” capata o consistenta potrivita….proces care dureaza in mod normal 15 h.(cateodata mai mult si din pacate cateodata al naibii de putin ).
Tot aici exista si o “impresionanta colectie de microorganisme” (si din cele bune!  ). fara de care nu se poate…..

5.Ficatul
Am ajuns in “uzina chimica” a organismului nostru.
Aici sunt distruse “moleculele toxice”, sunt modificate structurile si compozitiile chimice, sunt prelucrate sistemele enzimatice,vitamina A ,colesterolul, substantele proteice……..
Tot aici sunt inmagazinate vitaminele A si D si glicogenul (sau amidonul de origine animala,care asigura in caz de nevoie necesarul de zaharuri in sange).
Cu ajutorul sarurilor biliare (secretate de catre bila) grasimile sunt numaidecat digerate si transformate in emulsii (mai usor de utilizat de catre organism). Actioneaza asemenea detergentului pe crustele de grasime de pe……. vesela de bucatarie  .

6.Pancreasul 
La acest nivel sunt produsi hormonii “insulina si glucagonul” care au rolul de asigura un nivel constant de zaharuri in sange (ca sa nu se instaleze hiperglicemia sau hipoglicemia)…..asa ca cei care sufera de diabet ar trebui sa aduca omagii profesorului Paulescu (creatorul insulinei sintetice), si din pacate au avut grija canadienii ca prof.Paulescu sa nu primeasca Premiul Nobel pentru aceasta "nemasurabila" descoperire.
Tot aici sunt fabricate si enzime ca: lipaze (necesare descompunerii grasimilor), tripsina (descompune proteinele), si amilaze (descompun amidonul).
Apropos……am uitat sa va spun ca absorbtia etanolului (alcoolul etilic) din palinca….. in special aceea de Bihor  , din vin , din bere s.a.m.d, incepe la nivelul stomacului…..si este printre extrem de putinele substante absorbite in organism la acest nivel. Asa ca evitati consumul de alcool…. , si mai ales pe stomacul gol! 

Blog

Intoleranța la lactoză

21.09.2015 16:24
                                                             Intoleranța la lactoză   (..şi laptele de capră îl ai cu îndestulare, pentru...

Alergia la gluten

04.02.2015 19:07
              De foarte mult timp, graul este cunoscut ca fiind "painea cea de toate zilele", insa acest aliment poate cauza probleme grave persoanelor care sufera de intoleranta la gluten, afectiune cunoscuta si sub denumirea de...

Alimentatie disociata prin religie?Alimentatia Kosher

08.01.2015 12:49
Alimentatie disociata prin religie?.Alimentatia Kosher  ”Cine este înțelept? Cel care învață de la orice om. Cine este puternic? Cel care își stăpânește instinctele. Cine este bogat? Cel care este mulțumit cu ceea ce are. Cine este onorat? Cel care își onorează semenii.” (Ben Zoma) Legile...

Painea si amelioratorii

19.11.2014 15:15
                                                              Amelioratorii sunt substante care, folosite in cantitate mica, conduc la...

Painea, aliment de baza?

11.11.2014 15:56
  "Am auzit cartirea fiilor lui Israel. Spune-le dar:  Seara carne veti manca, iar dimineata va veti satura de paine, si veti cunoaste ca Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".   (Iesirea 16:6).   Conform legii, prin paine  se intelege „produsul obtinut prin coacerea totala sau...

Strugurii, vinul si voia buna

01.10.2014 08:30
  Strugurii au un rol important, in alimentatie, datorita continutului in glucide, acizi, substante odorante si altele. Numeroase cercetari realizate in ultimul deceniu pe plan mondial atesta faptul ca un consumator moderat si regulat de vin influenteaza starea de sanatate a consumatorului de...

Dependenta de cafea?...

26.09.2014 12:57
Cofeina este un alcaloid capabil sa inhibe actiunea bacteriilor si a ciupercilor si cauzeaza sterilitate anumitor insecte,.... scazand numarul acestora. In plus, cofeina patrunde in sol si inhiba cresterea buruienilor, ceea ce poate duce la distrugerea plantelor respective. Plantele ce detin...

....cu glazura de ciocolata

17.09.2014 20:10
    Dupa cum stim cu totii, ciocolata este obtinuta din cacao, iar cacao este un produs natural care contine peste 600 de compusi chimici diferiti.  Cantitatea de cacao din ciocolata variaza de la 7% la 35% în ciocolata cu lapte la 30% la 80% în ciocolata neagra. Momentan nu exista...

Oare de ce aluatul nu are gust de paine coapta si de ce carnea fiarta are gust diferit de carnea prajita?

04.09.2014 18:17
Brunificarea nonenzimatica.doc (205824)

Sucuri din fructe si bauturi racoritoare

12.08.2014 14:54
  Bauturile din fructe (nonalcoolice) sunt bogate in vitamine, au efect racoritor si reconfortant. Data fiind importanta lor pentru nutritie si in lupta contra alcoolismului, in toate tarile productia si consumul lor s-a dezvoltat foarte mult. Prepararea acestor bauturi este simpla si ieftina....
1 | 2 | 3 >>