O altfel de abordare a elementelor nutritive.
O altfel de abordare a elementelor nutritive.
Majoritatea oamenilor sunt de parere ca elementele nutritive si vitaminele sunt una si acelasi lucru……sau sunt suprapuse perfect. Dar nu este asa.
Cate elemente nutritive principale exista?
Exista 6 elemente nutritive semnificative!
1.Glucidele sau zaharurile (sau carbohidrati…termen utilizat incorect pentru ca de exemplu si acidul fumaric are “structura unui carbohidrat sau hidrat de carbon” si nu este o substanta zaharata).
2.Proteinele (formate din aminoacizi)
3.Grasimile (sau lipidele)
4.Elementele minerale
5.Vitaminele
6. Apa.
Fara acesti nutrienti functionarea organelor nu este posibila, nu se realizeaza prelucrarea hranei, nu are loc multiplicarea celulara……si nu am exista!
Ca organismul sa poata utiliza acesti nutrienti, inainte de toate le “descompune”.
Digestia alimentelor este o continua “descompunere chimica” a substantelor care patrund in organism prin orificiul bucal (gura).
Cu ajutorul sistemului enzimatic (cu care suntem inzestrati) substantele sunt fractionate in substante mai simple d.p.d.v. chimic…..si bineinteles structural, si astfel pot in cele din urma sa fie absorbite de tractul digestiv si conduse in circuitul sanguin.
Oare este necesar ca inainte de toate sa ne cunoastem sistemul digestiv?
Eu zic ca DA!!!
Numai in momentul in care vom sti “CATE CEVA” despre tractul digestiv vom sti cum?, unde?, cand?...... nutrientii ne asigura existenta.
1. Gura si esofagul
Digestia ia “START” la nivelul bucal , prin maruntirea alimentelor si imbibarea acestora cu saliva.
Enzimele existente in saliva (amilaza sau ptialina) incepe din acest moment sa descompuna substantele amidonoase.
Patrunderea “bolului alimentar” in esofag este asigurata de “peristaltism” (miscari ritmice de contractare si relaxare) nu a noastra ci a musculaturii peretilor esofagului .
2.Stomacelul
Are rolul de “dezintegrare” a alimentelor cu ajutorul acidului clorhidric produs de catre celulele peretilor acestuia (a stomacului).
Tot la acest nivel (adica in stomac) carnea si alte substante proteice sunt digerate cu ajutorul enzimei pepsina…care nu ar fi gata de ” atac” fara mediul puternic acid creat de catre acidul clorhidric.
Prezenta este si enzima numita ”renina” care asigura coagularea laptelui.
3.Intestinul subtire
Aici are loc “desavarsirea digestiei” cu ajutorul mediului alcalin (dat de secretia biliara si se sucurile pancreatice).Fara acest mediu alcalin din intestinul subtire desavarsirea digestiei nu ar fi posibila.
4.Intestinul gros (colonul)
Principala functie a acestui segment al tractului digestiv este de “stocare si deshidratare a materialului .
Adica: apa este absorbita pana ce “materialul” capata o consistenta potrivita….proces care dureaza in mod normal 15 h.(cateodata mai mult si din pacate cateodata al naibii de putin ).
Tot aici exista si o “impresionanta colectie de microorganisme” (si din cele bune! ). fara de care nu se poate…..
5.Ficatul
Am ajuns in “uzina chimica” a organismului nostru.
Aici sunt distruse “moleculele toxice”, sunt modificate structurile si compozitiile chimice, sunt prelucrate sistemele enzimatice,vitamina A ,colesterolul, substantele proteice……..
Tot aici sunt inmagazinate vitaminele A si D si glicogenul (sau amidonul de origine animala,care asigura in caz de nevoie necesarul de zaharuri in sange).
Cu ajutorul sarurilor biliare (secretate de catre bila) grasimile sunt numaidecat digerate si transformate in emulsii (mai usor de utilizat de catre organism). Actioneaza asemenea detergentului pe crustele de grasime de pe……. vesela de bucatarie .
6.Pancreasul
La acest nivel sunt produsi hormonii “insulina si glucagonul” care au rolul de asigura un nivel constant de zaharuri in sange (ca sa nu se instaleze hiperglicemia sau hipoglicemia)…..asa ca cei care sufera de diabet ar trebui sa aduca omagii profesorului Paulescu (creatorul insulinei sintetice), si din pacate au avut grija canadienii ca prof.Paulescu sa nu primeasca Premiul Nobel pentru aceasta "nemasurabila" descoperire.
Tot aici sunt fabricate si enzime ca: lipaze (necesare descompunerii grasimilor), tripsina (descompune proteinele), si amilaze (descompun amidonul).
Apropos……am uitat sa va spun ca absorbtia etanolului (alcoolul etilic) din palinca….. in special aceea de Bihor , din vin , din bere s.a.m.d, incepe la nivelul stomacului…..si este printre extrem de putinele substante absorbite in organism la acest nivel. Asa ca evitati consumul de alcool…. , si mai ales pe stomacul gol!